Varmeanlægget

Ejendommen forsynes med fjernvarme fra HOFOR (Hovedstadens Forsyning). Varmeanlægget forsynet med automatisk styring, der foretager automatisk skift mellem sommertid og normaltid lige som styreringen sørger for at anlæggets drift er tilpasset udetemperaturen året rundt og stopper/starter cirkulationen på centralvarmeanlægget efter behov.

Korrekt brug af radiatorer

Én radiator, der er skruet helt op, er en dårligere og dyrere løsning end fire radiatorer, der afgiver 25% varme hver. Selvom én radiator let ville kunne klare varmebehovet i et rum eller bolig, er det derfor mere økonomisk at indstille alle radiatorer på svag varme.

Når en radiator er i brug og optimalt indstillet er den varm foroven, men kølig nederst ved returløbet. Det betyder at varmen afgives til rummet og ikke sendes retur til fjernvarmeværket.  For at fjernvarmenettet kan drives så effektivt som muligt, er det nemlig vigtigt, at der er en stor temperaturforskel på det fjernvarmevand, som ejendommen modtager, og det som sendes retur. Hvis returtemperaturen på fjernvarmevandet er for høj bliver vi pålagt ekstrabetraling for varmen - omvendt kan vi også få en bonus hvis vi udnytter varmen korrekt.

Af hensyn til bygningen og varmeøkonomi skal alle værelser i boligen helst være opvarmede. Det gælder også soveværelset og andre rum, som du normalt ville holde køligere end resten. Den anbefalede temperatur er mellem 18 og 21°C grader i opholdsrum som stue, kamre og soveværelse.

Stor forskel på temperaturen i rummene kan give træk og kolde vægge. Det er derfor bedst af hensyn til indeklimaet at indstille temperaturen sådan, at soveværelset fx er 18°C og stuen 21°C.

Den bedste løsning er termostatventiler som selv åbner og lukker for varmen efter behov. Gammeldags radiatorventiler kræver at du selv løbende justerer ventilerne for at undgå varmespil.

Indstil termostatventilen korrekt

Stil termostatventilen på radiatoren mellem trin 2 og 4. Dette giver som hoveregel en temperatur på mellem 17°C og 22°C lidt afhængig at fabrikat. Hver streg betyder en 5-6% større varmeudgift.

Motionér termostatventilen

For at undgå at termostatventilen sætter sig fast bør du jævnligt "motionere" termostaten ved nogle gange at skrue helt og og helt i for termostaten. Se også under "Mulige fejl". 

Luk radiatorerne, når du lufter ud

Husk at skrue ned for radiatorerne, når du lufter ud, ellers vil radiatortermostaten registrere, at der bliver koldt rummet og derefter øge varmegennemstrømningen.

Intelligente radiatortermostater

Du kan eventelt udskifte dine almindelige termostater til intelligente termostater, der kan programmeres til at skrue ned og op for temperaturen på valgte tidspunkter. Mange af dem kan også detektere når du lufter ud, så de ikke straks åbner for varmen blot fordi du kortvarigt åbner et vindue samt automatisk motionerer ventilen.

Mulige fejl

Hvis radiatoren ikke bliver ordentlig varm kan det skyldes, at ventilnålen inde i termostaten har sat sig fast. Det kan f.eks. ske hvis radiatoren f.eks. ikke har været i brug hele sommeren.

En anden mulighed er, at der er luft i systemet, hvilket hindrer cirkulationen på anlægget. Det kan f.eks. forkomme hvis der har være foretaget arbejde på varmeanlægget.

Sådan løsner du ventilnålen

Prøv først at skrue helt op eller ned på grebet nogle gange. Måske er det nok til at løsne ventilnålen. Hvis det ikke hjælper, skal du afmontere termostatgrebet for at kunne komme til ventilnålen: Løsn termostatgrebet og træk det af. Hvordan det skal gøres afhænger af fabrikatet.

Tryk ventilnålen i bund nogle gange. Den er fjederpåvirket, så den skal selv komme ud, når du har trykket den ind.

Lirk ventilnålen lidt frem og tilbage, indtil den kan bevæge sig frit.

Montér grebet igen.

Sådan udlufter du radiatoren

Åbn helt for radiatorventilen

Løsn luftskruen forsigtigt. Alt efter type skal du bruge en tang eller en særlig radiatornøgle. Hold en klud eller en balje under for at opfange vandet

Du kan tydeligt høre, når systemet presser luften ud.

Luk omgående, når der begynder at komme vand ud. Stram ikke luftskruen for hårdt.

Manglende udlufning af radiatorer kan påvirke både over- og underliggende lejligheder.

Bemærk: På de lodrette varmestrenge i badeværelserne er det på udluftningsventilen i badeværelserne i lejlighederne på 2. sal der skal udluftes.

Varmemålere

Radiatorerne er forsynet med varmemålere med fjernaflæsning fra Brunata.

Normalt vil der derfor ikke være behov for adgang til lejlighederne i forbindelse men de årlige varmeaflæsninger eller flytteaflæsninger, men kun i forbindelse med evt. reparationer og når der skal foretages batteriskift - batterilevetiden er 8-10 år.

Kontakt oplysninger til Brunata finder du under punktet "Samarbejdspartnere"